Gör p-piller billigare för att minska aborterna

P-piller borde vara ännu billigare och de preventivmedel som idag är gratis borde avgiftsbeläggas. Förslaget kommer från Socialstyrelsen som gjort en översyn av kostnaderna för de olika preventivmedlen och målet är att få ner antalet aborter.

Ann Kullebjörk, barnmorska vid ungdomsmottagningen i Luleå, tycker att förslaget är bra men hon skulle vilja se subventioner på ännu fler preventivmedel.

– De nya preventivmedlen, plåster och ring innehåller mindre östrogent hormon och skulle vara bra för unga kvinnor men eftersom de inte är subventionerade så är de dyra.

Socialstyrelsens förslag innebär att det skulle bli en avgift på pessaret och kopparspiralen som idag är kostnadsfria preventivmedel.

Pengarna som kommer in skulle enligt förslaget användas för att subventionera P-piller till unga kvinnor.

P-piller är redan idag subventionerade på de flesta håll i landet och för Norrbottens del handlar det om subventioner på 50 procent.

– Det innebär att P piller för tre månader kostar mellan 40-100 kronor och det är mycket pengar för en del, säger Ann Kullebjörk.


Hon säger vidare att för de ungdomar som inte kan prata med sina föräldrar och få ekonomiskt stöd av dem är det ofta tufft.

– Det vore bra om preventivmedlen kunde vara subventionerade och ha ett enhetligt pris på exempelvis hundra kronor per år.

Det skulle bidra till att fler använde skydd och det i sin tur skulle leda till färre aborter, säger Ann Kullebjörk, barnmorska vid ungdomsmottagningen i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".