Företagare på landsbygden oroar sig för att investera.

Den parlamentariska Landsbygdskommittén har besökt Norrbotten i några dagar. Nu konstaterar kommittén att Norrbottens landsortsföretagare inte vågar satsa fullt ut på nya investeringar.

Det har blivit svårare för företagen att låna pengar av bankerna , som i dag kräver högre och högre riskpremier. Exempelvis är det svårt för företagarna i dag att få sätta sina fastigheter som säkerhet.

Kommittén ska föreslå förändringar för att stärka landsbygden och förutom de rent ekonomiska frågorna ska man försöka jämka ihop olika mål som krockar i dag. Till exempel ska krav på bättre miljö kunna gå sida vid sida med ökad turism på landsorten.

Tidigare har denna kommitté besökt Gällivare och liksom i Luleå och Haparanda, har man träffat politiker, företagare och allmänhet.

Landsbygdskommittén är tillsatt av regeringen 2004 och i november 2006 kommer deras slutbetänkande. Man ska ge förslag till en långsiktig och hållbar strategi för landsbygden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".