Kranthi Kumar, student Ltu

Studieavgift stoppar utländska studenter

Studenter från länder utanför EU kan i framtiden få betala för högskolestudier i Sverige.
– Om en avgift för utländska studenter införs blir följden att nästan inga asiatiska studenter har råd att komma till Sverige, tror indiern Kranthi Kumar, som studerar till en magisterexamen i systemvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Just nu utreder regeringen studieavgifter för högskolestudenter från länder utanför EU och det europeiska handelsområdet EES.
Regeringens utredare Erland Ringborg ska komma med ett förslag den 31 januari. Enligt Ringborg är direktiven att studieavgiften ska täcka alla kostnader ett lärosäte har för en student, och det har talats om summor på cirka 80 000 kronor för ett läsår.

Kranthi Kumar från Hyderabad i provinsen Andhra Pradesh i Indien har studerat i Luleå sedan hösten 2004.
För att klara av levnadskostnaderna här fick han ta ett banklån hemma i Indien. Han delar också ut reklam på helgerna.
På Luleå tekniska universitet finns det ungefär 400 internationella studenter av totalt 13 500 studenter. Cirka hälften av de utländska studenterna kommer från Asien eller Afrika.

– Jag tror att det finns fördelar med att ha studieavgifter för internationella studenter och att det ökar kraven på professionalitet från universitetets håll, säger Pia Sandvik Wiklund, rektor för Luleå tekniska universitet.

Men enligt Kranthi Kumar har svensk utbildning redan har ett gott rykte utomlands och han tror att bara de rika och de som får stipendier kommer att komma hit i framtiden.

Själv skulle han inte ha kunnat komma hit om det hade funnits en studieavgift, och 80 000 kronor för ett läsår vore en enormt stor summa för en indier.
– Det skulle man kunna bygga ett hus för, eller leva på i fem-tio år i Indien, säger studenten Kranthi Kumar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".