1 av 2
Margot Hermansson, specialpedagog på Prästholmsskolan.
2 av 2
Särskolan i Boden har gymnastik.

Nya planer om idrottsarena för funktionshindrade

Istället för att bygga en utomhusarena för funktionshindrade i anslutning till Björns skidklubb utanför centrala Boden finns nu tankar om att lägga arenan i stan, enligt kommunalrådet moderaten Olle Lindström.

Planerna är nu att utveckla Björknäsvallen där det redan i dag finns en idrottsanläggning och närhet till skidspår.

Idén till en idrottsarena för funktionshindrade kom 2004 och föddes efter det att projektledaren och initiativtagaren Doris Bertilsson i Björns skidklubb sett hur de särskoleklasser som besökte skidklubben påverkades positivt. Diskussioner med Bodens kommun inleddes och EU-medel betalade en förstudie.

Tillsammans med två män i skidklubben har Doris Bertilsson lagt ned många timmars arbete.

– Tanken är att det ska vara en arena för alla, att de funktionshindrade ska få integreras med andra personer. Anläggningen ska inte vara enbart för dem men den ska vara anpassad för dem, säger Doris Bertilsson.

Arenan ska bland annat innehålla basketplan, löparbanor, minigolf, gungor, och olika typer av skytte. Den 20 februari ska skidklubben och Bodens kommun träffas för att bestämma hur de ska gå vidare. Mest troligt kommer skidklubben och kommunen att göra en ny ansökan om Eu-medel för att finansiera arenan, som beräknas kosta cirka 14 miljoner kronor.

Kommunen vill alltså placera arenan i stan, i anslutning till den befintliga idrottsanläggningen Björknäsvallen som ligger nära campingen och en minigolfbana. Det finns också skidspår i Paglaområdet som startar här.

Skidklubben är inte negativ till den idén, men Doris Bertilsson säger att det finns fördelar med att placera arenan utanför stan på skidklubbens område.

– Det är naturskönt och utan genomfartstrafik vilket ju är särskilt bra för barn, säger Doris Bertilsson.

Läraren Robert Stubé är ansvarig för all idrott på mellanstadiet på Prästholmsskolan och var med i början av planeringen av sportarenan. Han håller med om att naturupplevelsen utanför stan är fin, men tycker kanske att det sportsligt vore en fördel att lägga arenan i stan.

– Jag tycker att idén på en arena är jättebra och behovet är stort. Jag hoppas verkligen att den blir av. Eftersom det inte verkar finnas så många anläggningar av det här slaget i Sverige tror jag att det kan locka folk till kommunen och det vore ju bra, säger Robert Stubé.

– Jag tycker att idén om en idrottsarena för funktionshindrade är jättebra, säger Margot Hermansson, specialpedagog på särskolan på Prästholmsskolan i Boden angående kommunens och skidklubbens planer som vi berättat om tidigare. 

– Mina elever har ett stort behov av att röra sig och det är inte bara bra för deras motorik utan också för koncentrationen, säger Margot Hermansson.

Margot Hermansson tar med jämna mellanrum med sina elever i åldrarna 7-11 år till Björns skidklubbs område när det står gymnastik och rörelse på schemat.

– Att röra på sig betyder både att de får motorisk träning och att de till exempel får träna sin uppmärksamhet. När barnen rör sig kan de lättare koncentrera sig på skolarbetet efteråt, säger hon.

– Jag tycker att en arena är en jättebra idé särskilt som många lekparker inte är anpassade för rullstolar till exempel, säger Margot Hermansson.

Hon anser också att en sportarena skulle vara bra med tanke på vuxna funktionshindrade som inte har så många ställen att träna fysiskt på.

Turi Wennberg, SR Norrbotten
turi.wennberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".