projektkritik

"Projekten ger inget resultat"

Nu kommer kritik mot turistprojekt i Kiruna. Kommunpolitikern Gunnar Selberg (c) menar att de inte ger något. Han har själv varit med och beviljat miljonbelopp i projektbidrag.

Det pågår flera olika turistprojekt i Kiruna. Kommunen sponsrar till exempel Kiruna Lapplands EU-projekt ”The best of the arctic” med nära en miljon kronor. Men nu säger Gunnar Selberg som sitter i kommunstyrelsen och även i Kiruna Lapplands styrelse att han har tröttnat på att skicka iväg pengar till projekten.

- Man skriver ihop något som låter bra och trovärdigt för att få loss pengar. Men i slutänden blir det ingenting av det, säger han.

Många av EU-turistprojekten handlar om marknadsföring och är identiska, enligt Gunnar Selberg. ”The best of the arctic” är enligt honom ett plagiat på ett gammalt turistprojekt som slutade i fiasko.

- Om vi tittar historiskt med facit i hand har inte de här projekten gett någonting. De ploppar upp med jämna mellanrum, så det är oerhört stora pengar som man skulle kunna använda på ett mycket bättre sätt, säger Gunnar Selberg.

I revisionsrapporter har Kiruna kommun fått kritik för dålig koll på vilka projekt kommunen driver och att kommunen inte följer upp projekt som de är med och betalar.

- Om man inte följer upp så blir man ju lurad om och om igen, det är problemet, säger Gunnar Selberg.

Han är med i kommunstyrelsen och i Kiruna lapplands styrelse och har själv gett klartecken till projekt.

- Det är jag inte stolt över.

Men Peter Salomonsson, vd på Kiruna Lappland ekonomisk förening, håller inte med föreningens styrelseledamot om att projekten inte ger någonting. Han säger att EU-projekten och bidragspengarna är viktiga för att öka turistbesöken i Kiruna.

- Det ger oss möjlighet att testa nya saker. Vi kan också nå ut på en bredare marknad än vad entreprenörerna själva har ekonomi att göra. Genom att vi plogar vägen underlättar vi för turistföretagarna, säger Peter Salomonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".