Sametingets styrelseorförande Lars Anders Baer

Sametinget kritiserar SVT, SR och UR

Lars-Anders Baer, Sametingets styrelseordförande och Anders Kråik, vice styrelseordförande angriper orättvisorna i public- servicebolagen och anmäler SVT, SR och UR för avtalsbrott och diskriminering.

Nu får SVT, SR och UR stå till svars inför Granskningsnämnden för Radio och TV för brister i de samiska programmen. Det är Sametingets politiska ledare som i en mycket kritiskt hållen och bred anmälan riktar blickpunkten mot publicservicebolagens diskriminerande hållning mot minoriteter i allmänhet och samisk programverksamhet i synnerhet.

– Publicservicebolagens ledargarnityr i Stockholm verkar inte veta vad urfolk är och inte orkar de ta reda på det heller. Resultatet och hantering av frågan blir därefter, säger Anders Kråik.

Sametinget har upprepade gånger vänt sig till Kulturdepartementet och Publicservicebolagen under årens lopp utan att det har gett nämnvärda resultat i den samiska programverksamheten. Den senaste brevväxlingen har fått samerna att tappa tålamodet. Sveriges Radio och Utbildningsradion måste även de som SVT, stå till svars för brister i den samiska programverksamheten.

Hårdast kritik får SVT. SVT har i brev till Sametinget bekräftat att de dragit ner de samiska programmen med 8,5 timmar 2006 med omedelbar konsekvens för personalen på den samiskspråkiga enheten SVT-Sápmi i Kiruna.

Ole-Isak Mienna, som är chef för Sameradion inom SR, säger sig förstå kritiken.

– Jag har full förståelse för att Sametinget reagerar. Om man tittar på hur mycket resurser man avsätter till den samiska verksamheten inom SVT, SR och UR, så behöver man inte vara matematiker för att se att det inte är helt korrekt.

– Jag tycker att vi inom SR uppfyller det som krävs av sändningstillståndet, men jag kan förstå att den samiska befolkningen och sametinget inte är riktigt nöjda. Vi är satta att bevaka och granska den relativt unga demokratin som tillkom 1993 i och med sametinget, och det klarar vi kanske inte riktigt av, säger Ole-Isak Mienna.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.linback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".