Fängelse för mordbrand mot RFSL

Två män från Piteå dömdes på tisdagen till fyra år och sex månaders fängelse för mordbrand. De båda männen, 26 och 23 år gamla, har under två tillfällen under hösten 2005 kastat flera brandbomber  in i RFSL:s lokal i Piteå.

Vid ett av attentaten eldhärjades lokalen svårt. Vid det andra attentatet uppstod endast mindre skador. Ingen person skadades vid attentaten.

RFSL:s lokal ligger i ett av Piteås äldsta trähus, som ägs av kommunen och fungerar som ett föreningshus för flera organisationer. Huset som är från 1800-talets första hälft har ett högt kulturhistoriskt värde skriver TT.

Vid rättegången har den äldre av de åtalade förklarat att han var hatisk mot homosexuella och att han utfört attentaten för att skrämma de som arbetade i RFSL och sympatiserar med de homosexuella.

Åklagaren menade i rättegången att det rörde sig om ett hatbrott och att domstolen skulle ta hänsyn till detta när påföljden fastställdes, vilket Luleå tingsrätt också gjort. Att brottet upprepades var en försvårande omständighet, enligt tingsrätten.

De båda männen dömdes även att solidariskt betala närmare 250.000 kronor i skadestånd till Piteå kommun, RFSL och försäkringsbolaget Länsförsäkringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".