Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny plan för förvaltning av rovdjur

Nu går länsstyrelsens förslag till regional förvaltningsplan för de stora rovdjuren ut på remiss. I förslaget framgår att om rovdjuren gör för stora skador på till exempel renar så ska länsstyrelsen verka för att rovdjuren i området blir färre.

I förslaget beskrivs förutsättningarna för rovdjursförvaltningen i länet och fakta ges om de enskilda arterna samt deras nuvarande status. Vidare presenteras länsstyrelsens förslag på hur många rovdjur vi bör ha i länet samt myndighetens mål och åtgärder i förvaltningsarbetet.

Samtliga län i Sverige med fasta stammar av de stora rovdjuren björn, järv, lo, varg och kungsörn har fått i uppdrag att ta fram regionala förvaltningsplaner för arterna. Förslaget på länets regionala förvaltningsplan anger inriktningen för den regionala förvaltningen för de kommande åren, och innehåller regionala delmål för arternas antal och utbredning. Förvaltningsplanen fastställs av Naturvårdsverket när samtliga län lämnat förslag på sina planer.

- Riksdagens rovdjurspolitik är inriktad mot en decentraliserad förvaltning. Den regionala planen är ett viktigt steg mot en sådan förvaltning, säger landshövding Per-Ola Eriksson.

- I förslaget slås fast att Norrbotten ska ta sitt ansvar för att det i Sverige ska finnas livskraftiga stammar av de stora rovdjuren. Rovdjuren ska finnas i arternas naturliga utbredningsområden, men också med anpassning till mänsklig bosättning och aktivitet, berättar Jan-Olov Westerberg, avdelningschef vid länsstyrelsen.

- Det är framför allt renskötseln som påverkas negativt genom närvaron av rovdjur. I förslaget framgår det därför bland annat att länsstyrelsen ska verka för en decimering av rovdjursstammarna om de i ett område blir så stora att omfattande skador och störning för rennäringen kan dokumenteras, och en ordnad renskötsel därigenom omöjliggörs, säger Karina Lövgren, fältchef vid länsstyrelsen.

- Förslaget till förvaltningsplan betonar även Norrbottens särskilda ansvar för landets järvstam. Delar av länet hyser idag Västeuropas tätaste järvstam, berättar Anna von Sydow, chef för naturvårdsenheten.

I förslaget till förvaltningsplan anges följande inriktning för de olika arterna:

” något större stammar av järv, lodjur och kungsörn med ett särskilt ansvar för järv
” en stabil björnstam
” beredskap för att hysa enstaka vargföryngringar och vargindivider i länet så att spridning genom landet möjliggörs
” en jämnare spridning av förekomsten av alla arter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".