1 av 2
Bert Johansson, Metall. Foto: Niklas Jälén
2 av 2
Karl-David Sundberg lämnar snabbt massmedia efter sig. Foto: Niklas Jälén

Karl-David Sundberg pressad om Inexakonkursen

På onsdagen hördes förre ägaren till Inexa profil i Luleå Karl-David Sundberg av Luleå tingsrätt i tvisten med konkursförvaltaren.

Han kräver miljonbelopp av konkursboet och dess advokat Ola Hansson pressade honom flera gånger med frågan om han mindes om Inexas styrelse blev informerad om SSAB.s krav på säkerhet för deras råstålsleveranser till företaget.

- Jag har inga anteckningar om det. Jag kan inte komma ihåg när informationen gavs, men jag är säker på att det gjorts. Jag kan inte tänka mig att de inte har informerats. Varför skulle det vara så? Men jag har inte fört dagbok, svarade Karl-David Sundberg.

Inexa hade ett avtal med SSAB om att få köpa råstål för sin rälsproduktion, men eftersom Inexa fått ekonomiska problem krävde SSAB en säkerhet för fortsatta leveranser.

Under rättegången på onsdagen fick flera fackliga företrädare vittna om de kände till kravet på säkerhet och även Scaniachefen Leif Östling från Luleå och vän till förre lulebon Sundberg, hördes.

Karl-David Sundberg själv pratade mycket om tvisten med SSAB och om arbetet med att sprida ägarinflytandet över Inexa.

Efteråt ville han inte tala med massmedia, men de fackliga företrädarna var mer talföra och Metallklubbens ordförande på SSAB Bert Johansson var kritisk mot honom.

 

- Han borde göra rätt för sig när det gäller lönefordran från de före detta Inexaanställda. Det handlar också om semester- och övertidsersättning. Det var visserligen mycket bra att han drev Inexa i tiotalet år och därmed räddade fler hundra jobb ett tag, men sedan blev avslutningen lite sämre, säger Bert Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".