Bullret i skolorna inspekteras

I veckan har skolor och förskolor i hela länet haft besök av arbetsmiljöinspektionen. Målet med inspektionerna är att få bukt med buller och höga ljudnivåer i skolorna.

Att Arbetsmiljöverket i veckan gjort den största satsning någonsin mot bullriga skolmiljöer välkomnas av skolpersonalen. En av alla 500 skolor i landet som arbetsmiljöverkets besökt i veckan är Björlundaskolan i Öjebyn utanför Piteå.

Att störande oljud är ett arbetsmiljöproblem på skolor och förskolor är skolpersonalen väl medveten om.

Men ändå var de relativt enkla åtgärder som inspektören Kristina Eriksson gjorde skolpersonalen i Öjebyn uppmärksam på under rundvandringen.
Tassar under stolar, mer tyger i fönster och på väggarna och att sätta upp ljuddämpande plattor i taket är åtgärder som för en relativt billig peng kan göra arbetsmiljön på skolor och förskolor bättre.
Rektor Margot Kaatari säger att hon kommer att ta till sig av de råden från inspektören.

På Björklundaskolan finns förutom lågstadiet, även tre förskoleavdelningar. Endast en fick godkänt av arbetsmiljöverkets inspektör. På en av dom bullrigare avdelningarna jobbar barnskötaren Lena Jonsson. Hon säger att hon ofta känner sig trött efter arbetsdagen och hon skulle vilja förbättra många saker på sin avdelning.

Vägg i vägg med hennes arbetsplats ”Björken” ligger förskoleavdelningen ”Lunden” och det är en märkbar skillnad på miljön där. När man stänger dörren till Lunden blir det nästan tyst. Elisabeth Widman som arbetar på Lunden säger att man på den avdelningen gjort många rum i rummet med hjälp av vikskärmar av tyg och att det bidragit till att förbättra ljudnivån i lokalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".