Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist. Foto: Niklas Jälén

Byasamarbete blir förebild i Sverige

Byasamarbetet mellan Niemisel och Gunnarsbyn kan bli en förebild för övriga landet. Det sa jordbruksminister Ann-Christin Nykvist i samband med ett besök i Niemisel på fredagen och det handlar bland annat om gemensam kommunal och kommersiell service.

- Jag tycker det verkar vara en spännande modell, för dels har man hittat former för ett samarbete för kommuner och man har också ett väldigt bra arbete från den riktigt lokala nivån upp mot kommunledningarna, sa hon.

Niemisel ligger i Luleå kommun och Gunnarsbyn i Bodens kommun och det är 15 kilometer mellan dem. Närheten har lett till att de två byarna nu ska samarbeta, till exmepel om gemensamma skolskjutsar, vaktmästare, hemtjänst och äldreomsorg och projektet stöds av EU. Både föreningar och företag ställer upp, men det förutsätts också att byborna själva tar ansvar för byarnas utveckling. Det säger Yngve Johansson i landsbygdsgruppen.

- Vi tror att det här är framtidens modell att befolkningen tar ett ökat ansvar för sin framtid. Det gäller bara att hitta ett arbetssätt, som ger resultat, säger han.

Mette Gilså är Niemiselbo och ser både för och nackdelar med att byborna själva ska ta ansvar.

- Samtidigt som det är jobbigt ibland, så känns det faktiskt att man kan påverka. Projektet känns positivt att man kan gå över kommungränsen och samarbeta med Gunnarsbyn, säger hon.

Regeringen håller nu på att ta fram ett landsbygdsprogram och problemen finns i den rena glesbygden, medan tätortsnära områden, typ Niemisel, bör klara sig bättre, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

- Vi ska försöka lösa problemen och vårt program kommer också att satsa på inlandet, men jag tror att har större utmaningar där, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".