Bra ungdomsmottagningar kan minska könsjukdomar

Könssjukdomarna har under förra året ökat markant i Norrbotten. Nu uppmärksammas den ökningen i en folkhälsopolitisk rapport som Arvidsjaurs kommun, som en av tio kommuner, får möjlighet att yttra sig över.

Arvidsjaur är den enda kommunen i länet som fått möjlighet att yttra sig i Folkhälsoinstitutets stora hälsoundersökning.
I yttrandet som nu är klart och bara ska förankras politiskt, sägs bland annat:
Eftersom vi ser tendenser till att könssjukdomarna ökar anser vi det angeläget att verka för att ungdomsmottagningen ska få utökade resurser.
En väl fungerande ungdomsmottagning kan ha goda förebyggande effekter även när det gäller psykisk ohälsa och missbruk.

- Men en satsning på ungdomsmottagningarna kostar och det är brist på pengar, konstaterar Ann-Sofie Levander, socialchef i Arvidsjaur, som hoppas på en statlig satsning på ungdomsmottagningarna.
- Den folkhälsopolitiska rapport som nu håller på att sammanställas hoppas jag ska leda till att ett större fokus ska läggas på folkhälsoarbetet, både i kommunerna och i landstinget, säger Ann-Sofie Levander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".