Statligt stöd kan ge bättre flygförbindelser

Rikstrafiken vill införa allmän trafikplikt på flyglinjer mellan dom norrländska flygplatserna. Men det krävs att regeringens säger ja till förslaget.
Regeringen beslutade i december 2001, att införa allmän trafikplikt med reguljär flygtrafik till och från de kommunala flygplatserna Arvidsjaur, Gällivare, och Pajala. Från alla flygplatser utom Pajala handlar det om reguljär flygtrafik till och från Arlanda i Stockholm. Pajala får nöja sig med reguljär flygförbindelse till Kallax i Luleå. Nu håller Rikstrafiken på att ta reda på vilka flygbolag som vill flyga linjerna och vilket som vill ha lägst ersättning av staten för att uppehålla trafiken. Rikstrafiken vill också ha trafikplikt mellan dom olika flygplatserna i Norrland. Till exempel ska staten finansiera flyglinjerna: Kiruna-Luleå, Kiruna-Umeå, Gällivare-Luleå, Gällivare-Umeå och Luleå-Umeå. På dessa linjer hoppas man kunna erbjuda två dagliga flygturer med cirka 30 passagerare för en kostnad av cirka tio miljoner kronor om året. Om regeringen säger ja till Rikstrafikens förslag kommer trafiken att kunna komma igång under våren 2003. I slutet av sommaren kommer statliga Rikstrafiken att tillkännage vilka flygbolag som får trafikera de nya flyglinjerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista