Kopparpriset fortsätter öka - Boliden mot nya rekord?

Stigande kopparpriser ger en föraning om nya rekordvinster för Bolidens aitikgruva.
Det ser mycket bra ut för gruvbolaget - och orsaken är de rekordhöga kopparpriserna.

I höstas låg priset på 4000 dollar per ton och då fanns det en oro över att priset snart skulle börja falla. Så har det inte blivit, säger Jan Öhman, områdeschef för Aitik.

– Vi har haft en fortsatt positiv utveckling och vi har kunnat notera kopparpriser faktiskt över 5000 dollar per ton, säger Jan Öhman.

Ingen hade räknat med att priserna skulle stiga ytterligare från höstens rekord men fortsatt konsumtion samt att förväntningar på en kraftigt utökad gruvproduktion inte infriats gör att priset fortsätter att gå upp.

Boliden har en långsiktig bedömning av kopparpriset som de utgår ifrån. Den bedömningen ligger på 2000 dollar per ton - det innebär att gruvbolaget i dag kan räkna hem 3000 dollar per ton i bonus.

Jan Öhman är dock försiktig:

– Vi står fast vid vår långsiktiga bedömning av kopparpriset, men visst är vi oerhört glada när priserna är så här höga.

Sista kvartalet i fjol gjorde Boliden en vinst på 1,5 miljarder kronor.
Med de stigande kopparpriserna ser det ut som om 2006 ska börja minst lika bra.

– Det är klart att när den positiva metallprisutveckling från i fjol har fortsatt in i årets först kvartal så har vi förväntningar på ett fortsatt gott resultat även årets första kvartal, säger Jan Öhman, områdeschef vid Aitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".