Drogterapeuter utbildas

Under helgen har blivande drogterapeuter från hela länet träffats i Piteå. Enligt utbildaren Mikael Vernerlund ligger Norrbotten efter södra Sverige när det gäller att ta tag i drogproblem till exempel på arbetsplatser. Därför tror Vernerlund att det kommer att finnas arbete till eleverna i framtiden.

Norrbottningar som studerar till drogterapeuter har i helgen träffats i Öjebyn, utanför Piteå, som en del i sin treåriga distansutbildning. Det är första kullen som just börjat sin femte termin och behovet av drogterapeuter kommer att växa i Norrbotten, menar Mikael Vernerlund och Kerstin Englund som driver utbildningsföretaget.

– Min erfarenhet är att man i Norrbotten väntar längre än i övriga landet med att göra något åt ett missbruk, vilket gör att man då måste ta till sådana insatser som institutionsvård. Vi skulle vilja att man pratade mer om detta, missbruk är ju inget oöverstigligt problem, säger Mikael Vernerlund.

Eleverna Marita Norlin-Lantto från Luleå och Tina Eklund från Boden tror att det kommer att finnas gott om jobb för dem med tanke på hur samhället i dag ser ut. En tänkbar anställning skulle kunna vara som drogterapeut på en vårdcentral. Då skulle läkarna kunna skicka patienter med till exempel mag- och ryggbesvär som man inte kan säga vad de beror på till drogterapeuten för ett ”motivationssamtal” för att utesluta att besvären beror på drogproblem, berättar Marita Norlin-Lantto och Tina Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".