Projektledare Jennie Persson, Luleå tekniska universitet. Foto: Jon Hedström.

Universitetet satsar på elsanerade klassrum

Just nu håller man på att elsanera ett antal lokaler vid Luleå tekniska universitet. Det är en hörsal och ett klassrum som elsaneras för att personer som är elöverkänsliga ska kunna vistas i en miljö som de inte mår dåligt av.

Alla lysrör byts ut mot glödlampor, för att det ger mindre strålning. All elektronisk utrustning, avskärmas, genom att den placeras i metallskåp. Den trådlösa Internetuppkopplingen har tagits bort för att den ligger och sänder hela tiden.

- Man kan ganska enkelt mäta och se att vi har fått bort den mesta av strålningen redan, säger Jennie Persson, som är projektledare för elsaneringen vid LTU.

Att elsanera klassrum på ett tekniskt universitet är inte helt oproblematiskt.

- Den senaste tekniken måste ju finnas, säger Jennie, som också ser problem för andra handikappade, när man elsanerar lokalerna.

- Synskadade, hörselskadade och en del andra behöver ju ofta stöd i form av mer teknik. När det gäller elöverkänslighet, då vill man ju ha bort så mycket teknik som möjligt, säger Jennie Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".