Miljöinspektör Marie Fägerman, Boden.

Underkända restauranger publiceras på internet

Sex restauranger i Boden har fått underkänt efter det att kommunen gjort livsmedelsinspektioner och vilka restauranger det är publiceras på Bodens kommuns hemsida. Boden är den enda kommunen i länet som valt att lägga ut resultatet efter inspektionerna på hemsidan.

För ungefär ett år sedan började Bodens kommun att publicera resultaten från miljöinspektörernas livsmedelskontroller på sin hemsida. Näringsstället kan få omdömena godkänd eller underkänd. Om inspektion inte gjorts än står det ”saknas”.

Miljöinspektören Marie Fägerman i Boden säger att syftet är både att sätta fart på näringsställenas ägare och att effektivisera kommunens kontrollarbete, och enligt henne är definitionen underkänd inte så allvarlig.

- Man ska ju vara tydlig och säga att det inte handlar om snuskiga ställen utan att de flesta anmärkningarna handlar om att det har brustit i egenkontrollen. Det kan vara tecken på att man har dåliga rutiner och att man som företagare inte har sin verksamhet under kontroll, vilket i sin tur kan innebära en viss risk för smittspridning, säger hon.

När omdömet underkänd ska ges får restaurangerna några veckor på sig att åtgärda bristerna, och om bristerna försvinner slipper de läggas ut på internet som underkända.

Enda kommunen som informerar via Internet

Boden är den enda kommunen i länet som valt att publicera resultatet efter inspektionerna på hemsidan. I en del av de andra Norrbottenskommunerna är skälet till att inte publicera informationen på hemsidan att det är svårt att kontrollera alla matställen samtidigt. Då anses det vara orättvist mot de restauranger som blivit underkända, när de av konsumenterna jämförs med matställen som ännu inte fått besök av miljöinspektören. Ställen som därför inte verkar ha några problem. Ett annat argument i de andra kommunerna i länet är att resurserna eller tekniken inte tillåter publicering på internet.

På Bodens kommuns hemsida finns i dag resultat från kontroller hos 33 restauranger och av dem var sex underkända. En del av inspektionerna gjordes för så länge sen som för 1-1,5 år sedan. Miljöinspektören Marie Fägerman säger att det bland annat beror på att matställena inte själva hört av sig för inspektion efter det att de åtgärdat sina problem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".