Samarbete ska ge unga i Gällivare jobb

Bättre samarbete mellan myndigheter, näringsliv och föreningsliv ska göra att unga arbetslösa i Gällivare snabbare får jobb.

Gällivare är en av arton kommuner i landet som får pengar från statliga Ungdomsstyrelsen för att starta ett samarbete mellan olika aktörer som unga arbetslösa kommer i kontakt med -som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, socialförvaltningen, skolan och det lokala näringslivet och föreningslivet.

Målet är minska risken att ungdomarna bollas mellan olika verksamheter och att göra det lättare för dem att komma in på arbetsmarknaden.

66 kommuner sökte om pengar från statliga Ungdomsstyrelsen - den enda kommun i länet som fick pengar är Gällivare.

- Det är inte ovanligt att de unga bollas hit och dit. Nu ska skilda verksamheter i kommuner mötas för att stödja de unga att få jobb, säger Karin Lindbom, handläggare på Ungdomsstyrelsen.

Den 1 juli 2005 trädde en ny lag i kraft som ger kommunerna ett ansvar att följa upp vad alla unga mellan 16 och 19 år som varken arbetar eller studerar gör.
- Ett nära samarbete mellan olika aktörer i en kommun är en förutsättning för att komma igång med det lokala uppföljningsansvaret, säger Inger Ashing, chef för nationell och kommunal ungdomspolitik på Ungdomsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".