Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Underkänd" är för otydligt"

Annelie Hansson, Hanssons café, Boden.

– Det är bra att livsmedels-
inspektionernas resultat läggs ut på Bodens kommuns hemsida, men omdömet underkänd är för otydligt. Det anser caféägaren Annelie Hansson i Boden.

Som vi tidigare rapporterat är Boden den enda kommunen i länet där livsmedelsinspektionerna publiceras på hemsidan.

Sedan förra våren kan den som har tillgång till internet läsa om hur till exempel Bodens restauranger klarade sig i senaste livsmedelsinspektionen.
Resultaten underkänd eller godkänd publiceras på kommunens hemsida efter inspektion.
Att metoden fungerar som en press för restaurangägare med flera bekräftas av Annelie Hansson, som snabbt började rätta till felen efter en inspektion i somras.

– Att vi satte sådan fart var ju för att jag tänkte ”hjälp, nu hamnar vi på nätet som underkända” och det är ju jättedålig marknadsföring, säger Hansson.
Annelie Hansson fick några veckor på sig att rätta till problemen och slapp därför att stå som underkänd på kommunens hemsida.
Det handlade till exempel om hur ofta temperaturen i kylarna och frysarna skulle mätas och var läskbackar skulle placeras.

Enligt kommunens miljöinspektör Marie Fägerman är anmärkningarna som företagarna får ofta inte så allvarliga, och kraven inte större än att de företagare som är intresserade klarar av att åtgärda bristerna och slipper bli underkända.
Men även om Annelie Hansson tycker att metoden är för ett gott syfte och för konsumenternas bästa, är hon inte helt nöjd med hur det görs.
– Jag tycker att inspektionerna och egenkontrollprogrammen fungerar bra, men att omdömet underkänd är för otydligt på hemsidan. Det borde vara någon sorts gradering och en uppräkning av anmärkningarna i stället för att man får en stämpel som ”underkänd”, säger Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".