Testcentrum föreslås i Arvidsjaur

En statlig utredning föreslår ett nytt centrum i Arvidsjaur för att utveckla den civila och militära övnings- och testverksamheten i Norrlands inland. ”Allt kan göras i området, från prov på hur injektionsnålar tål kyla till snötester av stridsvagnar”, säger utredaren Björn Mårtensson till TT.

– Jag är imponerad av förutsättningarna. Det finns tillgång till stora områden, snö, kyla, anläggningar och infrastruktur. Och det finns en oerhörd kompetens, bland annat hos militären, konstaterar han.

Tanken är att centrumet i Arvidsjaur bland annat ska stå för internationell marknadsföring av övnings- och testmöjligheterna i regionen. Det ska också förmedla kontakter mellan till exempel kunder, test- och övningsbranschen och institutioner som universiteten i Umeå, Luleå och Tromsö.

– Det är oerhört svårt att ha någon uppfattning om hur stort det här kan bli räknat i antal anställda. Men det kan bli en skaplig arbetsplats med hög kompetens. Det kan bli något väldigt bra, säger Björn Mårtensson.

Vintertestning av bilar och fordonskomponenter är i dag en starkt utvecklad näringsgren i Norrlands inland.

– I framtiden kan man tänka sig att skapa anläggningar för att öva översvämning och testa material. Det finns entreprenörer i Storuman som har sådana idéer, säger Björn Mårtensson.

Räddningstjänster och Räddningsverket skulle kunna vara tänkta kunder, liksom utländska motsvarigheter.

– Översvämningar förekommer ju överallt, säger Björn Mårtensson.

Förslaget om ett testcentrum i Arvidsjaur har lämnats i en delrapport till infrastrukturminister Ulrica Messing.

– Vi ska nu titta på finansieringen och formerna för centrumet, ska det vara en myndighet, ett bolag eller något annat?

Utredningens slutrapport ska vara klar den första juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".