Bilbälten i bussar

Efter gårdagen olycka där ett barn omkom och flera personer skadades varav två alvarligt, aktualiseras nu frågan om säkerhetsbälten i bussar.
Generellt minskar skadorna med mer än hälften när man sitter fastspänd i säkerhetsbälte. Idagsläget är man som passagerare skyldiga att använda säkerhetsbälte om bussen har det däremot finns ingen lag som säger att det ska finnas säkerhetsbälten i alla bussar. Det kommer att bli ett absolut lagkrav inom en snar framtid det säger Jan Wenäll forskningsingenjör vid Statens väg och transportforskningsinstitut (VTI) i Linköping. När det gäller barn, så ska barn under sex år sitta bältade i bilbarnstol eller bälteskudde vid bussresa. Men det finns andra saker som också måste förbättras när det gäller trafiksäkerheten för busstransporter exempelvis fler mitträcken, planfriakorsningar och trafiksignaler säger Jan Wenäll vid VTI i Linköping.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".