Oroligheterna påverkar resebranschen

Helgens oroligheter riktade mot nordiska konsulat och ambassader i Syrien och Libanon har fått en del norrbottningar att även känna oro inför resor till andra resmål i Mellanöstern eller närliggande länder.

På Ticket i Luleå förklarar säljaren Gloria Perger att hon under gårdagen fått ta emot en del förfrågningar, men att det har inte varit några stora mängder av telefonsamtal som tagits emot inne på resebyrån.

Lite värre är det för Refaat Ezeldin som i somras i Luleå öppnade en resebyrå specialiserad på Egyptien. Efter en lite trög start för företaget, men med en bra januarimånad, har han nu fått ta emot någon avbokning. Detta trots att upprördheten över de danskpublicerade Muhammedteckningarna inte orsakat några våldsamheter, utan bara demonstrationer i det liberala Egyptien.

- De har varit lite oroliga, men jag försäkrar dom att det har inte hänt nånting i Egyptien, säger han.

Vad är det för slags funderingar kunderna har haft?

- Ja, det är det som är lite.... Ibland tror svenskarna att Libanon ligger i Egyptien, men Libanon är faktiskt två till två och en halv timmes flygresa från Kairo. De tycker att Irak ligger nära Egyptien, men det ligger fyra-fem timmar med flyg från Bagdad. De tror att Israel och Jordaninen är samma sak. Det är lugnt. Det är olika länder, olika kultur, olika regeringar, säger Refaat Ezeldin.

Varför tror du inte att oroligheter sprider sig till Egyptien? Vad är skillnaderna egentligen?

- Skillnaden är att Egyptien är ett bra land där man har både kristna och muslimer, säger Refaat Ezeldin och understryker att landet under förra året hade 8,5 miljoner besökande turister.

Resebyråerna och UD följer spänt läget

De enda reserekommendationer som svenska utrikesdepartmenet, UD, gått ut med är att man avråder svenskar för resor till just Syrien och Libanon efter att först den gemensamma svensk-danska ambassadbygganden i Damaskus stormades i lördags, och därefter att det danska konsultatet brändes ner i Beirut i söndags. Några andra restriktioner finns överhuvudtaget inte.

Krisen efter Muhammedkarikatyrerna gör dock att Apollo ställer in charterresor till Egypten. Cirka 100-talet svenskar påverkas och alla ska erbjudas en resa till Gran Canaria i stället. Fri avbokning och pengarna tillbaka för den som så önskar gäller. Apollo drar också in utflykter till Jerusalem för Israel-resenärer. Charterbolagen Ving och Fritidsresor följer händelserna, men inget av dem har mål i Syrien eller Libanon, som UD nu avråder från resor till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".