Gertrud Ahlström, skolsköterska, Piteå. Foto. Inger Marklund

Hårt belastade skolsköterskor

En skolsköterska på ett gymnasium i Norrbotten kan ha 900 elever att ta ansvar för. Enligt en av skolsköterskorna som Norrbottensnytt har pratat med har situationen nu blivit ohållbar.

Vid flera gymnasier i Norrbotten arbetar skolsköterskorna under stark press. I Piteå kan man ha drygt 800 elever per sköterska. I Boden 900 och i Luleå 700.

- Vi hinner inte leva upp till socialstyrelsens krav på ett hälsosamtal per elev, säger skolsköterskan Gertrud Ahlström, vid Strömbacka gymnasium i Piteå.

Det här beror dels på att skolsköterskorna är för få, men också på att spontanbesöken hos dem har ökat. Enligt Gertrud Ahlström mår ungdomarna dåligt i dag. De kommer och pratar om sin huvudvärk, eller ledskada, men ser skolsköterskorna att dom har ångest under ytan. Psykiska tillstånd som ibland leder till anorexi och självdestruktivitet.

- Jag har flera gånger haft ungdomar som knackat på i mitt hem till och med, säger en annan sköterska.

Eftersom årskullarna ökar några år framöver, så kommer problemet att växa om inte myndigheterna tar tag i saken, och det har man börjat med på flera håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".