Pengar avgör om det blir en Norrbotniabana

Det är en fråga om pengar och behov, som avgör om Norrbotniabanan ska byggas mellan Umeå och Haparanda. Det säger moderaternas andra vice ordförande i riksdagens trafikutskott Elizabeth Nyström.

Hon har deltagit i utskottets besök i Arvidsjaur och Arjeplog på måndagen och tisdagen. Hela trafikutskottet på drygt 20 personer har varit på besök och fått information om bland annat biltestverksamheten, turismen, vägarna, GSM-nätets täckningsgrad och flyget och dessutom om Botnia-, Norrbottnia- och Haparandabanorna.

I höstas skickade SJ.s styrelse med bland andra ordföranden och förre moderatledaren Ulf Adelsohn ett brev till regeringen med förslag om att pengar från Botniabanan skulle flyttas över till järnvägsprojekt i de tre storstadsområdena.

Förslaget upprörde bland andra ordföranden i Norrbotniabanans styrgrupp, socialdemokratiska kommunalrådet Peter Roslund i Piteå.

Moderaternas Elizasbeth Nyström säger nu att frågan om Norrbotniabanan måste utredas vidare.

- Vi har fått en grundlig information och det ser väldigt positivt ut med väl grundat material och då får man se om pengarna kan tas fram. Det är ju mycket pengar det handlar om, säger hon.

- Man måste se hur det ser ut med godset, som ökar hela tiden och vad man då får för vinster och näringslivets syn på det hela. Dessutom kanske man skulle önska av näringslivet att det binder upp sig och talar om att de tänker använda jänrvägen en längre tid framöver, så att man vet att den kommer att användas, säger Elisabeth Nyström.

- Alla skriker efter investeringar och då måste man prioritera och den diskussionen får vi ta. Jag är säker på att den borgerliga alliansen tar sig en djup fundering på hur pengarna ska fördelas och prioriteras, säger hon.

Det var efter valet 2002 i det så kallade 121-punktsprogrammet mellan samarbetspartierna s, mp och v som överenskommelsen om byggandet av Norrbotniabanan gjordes mellan samarbetspartierna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".