Många underkända skolkök i Boden

9 av 22 skolkök i Boden underkändes i den senaste livsmedelskontrollen. Enligt Bodil Gabrielsson, avdelningschef för kostavdelningen vid Bodens kommun, beror det på att sjukdom bland personalen gjort att köken inte hunnit med att dokumentera sina egna rutiner som de borde, i så kallade egenkontrollprogram.

Miljö- och byggförvaltningen kontrollerar regelbundet skolköken. En del av kontrollerna har gjorts under hösten 2005, och ett par efter årsskiftet. Bodil Gabrielsson, avdelningschef för kostavdelningen vid tekniska förvaltningen, Bodens kommun, ansvarar för sex av de nio underkända skolorna, bland annat de tre största som finns inne i stan; högstadierna Sanden- och Korpenskolan med drygt 450 elever vardera, samt Björknässkolan som med 1123 elever är stans största skola.

Sedan första februari publiceras resultatet av livsmedelskontrollerna i skolköken på kommunens hemsida, och Bodil Gabrielsson tycker att det är bra även om hon upplever att små anmärkningar kan leda till omdömet underkänt, som sen kan få till exempel skolelevernas föräldrar att reagera.

- Jag tror att många föräldrar blir rädda för att det är undermålig mat som serveras, vilket inte är fallet, säger Bodil Gabrielsson, avdelningschef för kostavdelningen vid tekniska förvaltningen, Bodens kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".