Maria Johansson, musiklärare i Luleå. Foto: Jon Hedström.

Musiklärare får rätt av skatteverket

Nu kan musiklärare återigen göra skatteavdrag för instrumentinköp. Det är möjligt efter ett nytt beslut från skatteverket.

Maria Johansson är musiklärare i Luleå, och undervisar bland annat i saxofon och piano, hon tycker att skatteverkets beslut är helt rätt.

- Nästan alla musiklärare använder ju privata instrument i jobbet, och det är ju bara helt självklart att vi ska få dra av dom, säger Maria Johansson.

I en dom i kammarrätten förra året, blev en musiklärare nekad att göra skatteavdrag för en el-gitarr och en förstärkare. Rätten ansåg att det är arbetsgivaren som ska se till att musikläraren har tillgång till instrument.

Nu har dock skatteverkets rättsavdelning beslutat att regeringsrättens domar från slutet av sjuttiotalet ska gälla, å de säger att musiklärare har rätt att göra skatteavdrag för instrumentinköp. För Maria Johansson kanske det här gör att det hon köper ett nytt instrument i år.

- Det är mycket möjligt, en ny altsax skulle ju sitta fint, säger Maria Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".