Roger Akelius, styrelseordförande. Foto: Niklas Jälén

Haparanda ska bli ljusets stad

Det är i alla fall målinriktningen för fastighetsbolaget Akelius, som tillsammans med företaget Diös ska bygga ett nytt hotell och köpcentrum vid gränsen.

Under onsdagen och torsdagen har styrelseordföranden Roger Akelius och VD Jan Erik Höjvall träffat kommunledningen för diskussion om projektet och Roger Akelius säger att hans företag gärna vill samarbeta med den nya utbildningen i ljus och design vid Sverigefinska folkhögskolan.

- Vi har tänkt väldigt mycket på design för att skapa Haparanda som ljusets stad. Man kan tänka sig att lägga vackert, skapande ljus på hotellet och affärscentret och exempelvis broar. Besökare kan stanna kvar och promenera längs stranden, till exempel på vintern och se vacker belysning längs vägen. Man kan belysa isflak och mycket annat, säger Roger Akelius.

Om två månader tas första spadtaget till det nya hotellet och sedan byggs affärscentrum och tre bostadshus. På andra sidan gränsen i Torneå byggs också hotell, affärscentrum och bostäder, men Roger Akelius är inte rädd för överetablering.

- Allt måste samordnas, så att ingen bygger var för sig. Men normalt är det så att har man väl börjat skapa något på en plats så för det med sig mer efter hand. Man kan samordna de två stadskärnorna och skapa en helt ny futuristisk stadskärna med inte bara glas och metall, utan även något som är vackert för nästa generation, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".