Behandlingshem i Boden kritiseras

Nu riktar länsstyrelsen kritik mot vården vid det kommunala missbrukarhemmet Aspgården i Boden. Kritiken rör bland annat bristen på aktiviteter för de inskrivna och att chefen för hemmet sitter på två stolar.
Länsstyrelsen gjorde en oanmäld inspektion på behandlingshemmet i våras, efter klagomål från tidigare patienter. På plats kunde länsstyrelsen konstatera att det inte fanns någon som helst dokumentation om vården eller om de inskrivna patienterna. En annan brist är att patienternas huvudsakliga sysselsättning består av att städa Aspgårdens lokaler. Enligt länsstyrelsen kan det varken ses som meningsfullt eller ändamålsenligt, och då spelar det ingen roll att städningen kallas för miljöterapeutisk verksamhet. Men den kanske allvarligaste kritiken gäller Aspgårdens föreståndare som samtidigt sitter som chef på socialnämnden i Boden. Enligt Berit Sunnerö på länsstyrelsen skapar det en intressekonflikt eftersom det finns en risk att fokus hamnar på att fylla platserna på behandlingshemmet i stället för att tillgodose de enskilda patienternas vårdbehov.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".