Sågverk tjänar pengar på sitt avfall

För ett par år sedan var restprodukterna vid länets sågverk både en extra kostnad och ett miljöproblem. Det rör sig om enorma mängder sågverksavfall, då hälften av en sågad stock blir restprodukter.

- Pelletstillverkning och utbyggnad av fastbränslepannor har gjort att vi i stort sett blir av med alla våra restprodukter. Det som vi tidigare hade kostnader för att deponera tjänar vi pengar på idag, uppger Christer Lundberg, VD på Lundbergs trä i Arvidsjaur.

Hälften av en sågad stock blir plank och bräder, resterande 50 procent blir avfall. Det mesta av det blir flis, ungefär 33 procent, resterande 17 procent blir spån och bark. Tidigare lades de här restprodukterna på stora deponianläggningar och orsakade problem, då mycket av det spreds med vinden.

I Norrbotten rör det sig om flera hundra tusen kubikmeter restavfall från länets alla sågar. Mycket av det förvandlas idag till värme och pellets i stället för att deponeras i enorma högar. Men i takt med ökad pelletstillverkning och utbyggnad av fastbränsleanläggningar har problemet med hantering av spån, bark och flis förvandlats till en tillgång.

- Vi ser det som en stor tillgång idag och det ger bra extrainkomster. Nu har vi i princip avsättning för alla restprodukter. siger Christer Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".