Övertorneå har länets mest trogna politiker

Övertorneå är den kommun i länet som har lägst andel avhoppade politiker under den senaste mandatperioden. Med sina fem procent ligger de klart lägre än till exempel Luleå som har högst andel avhoppade politiker.

Många politiker orkar inte fullfölja sina uppdrag. Det visar statistik från Valmyndigheten. I länet har i genomsnitt totalt 15 procent av 653 valda ledamöter hoppat av sina uppdrag.

Det skiljer sig dock kraftigt mellan länets kommuner. Bäst till ligger Övertorneå med sina fem procent, vilket motsvarar två avhopp bland totalt 37 valda ledamöter.

Sämst till, med flest avhoppade politiker, ligger Luleå där 23 procent eller 18 av 79 valda ledamöter hoppat av sina uppdrag.

Att just Övertorneå ligger bäst till i statistiken är något som Övertorneås vice kommunalråd, Sven Kostenius, tror beror på ett medvetet och långsiktigt arbete.

- I början av varje mandatperiod har vi en politikerutbildning, i synnerhet för de som är nya så de får bekanta sig med politikens villkor och vad som gäller i en kommun. Det andra är att de flesta i fullmäktige och även andra styrelser har insett att det gäller att skilja på sak och person. Man har inga personliga påhopp, säger Sven Kostenius, som själv representerar Övertorneåpartiet.

Han anser också att de äldre och mer rutinerade politikerna är tongivande och visar vägen för hur man för en debatt utan att någon ska behöva känna sig kränkt eller på annat vis motarbetad eller förnedrad.

Det är stora skillnader i länet.

Gällivare kommun ligger på genomsnittet i länet med 15 procent avhoppade politiker. I grannkommunerna Kiruna och Jokkmokk har 18 respektive 12 procent av de valda ledamöterna hoppat av sina uppdrag.

I östra Norrbotten uppvisar dock de fem kommunerna Överkalix, Kalix, Haparanda, Pajala och Övertorneå generellt låga siffror med mellan femoch nio procent.

Flest avhoppade politiker återfinns i Luleå och Boden, där 23 respektive 22 procent, lämnat sina uppdrag. En förklaring till att just länets största kommun ligger sämst till i statistiken tror moderaternas gruppledare Maria Salmgren beror på att deras grupp av politiska ledamöter är mindre homogen. Samtidigt framhåller hon det som något positivt att alla ålderskategorier finns representerade.

- Många är inte riktigt förberedda på hur mycket arbete det tar. Det kolliderar med både arbetet, fritiden och familjelivet  säger Maria Salmgren. Hon säger sig inte uppleva att debattklimatet i Luleå på något sätt skulle vara osakligt eller tendera till att tillåta personangrepp. Däremot tror hon att kortare möten med sakliga inlägg och inte så många upprepningar skulle göra att fler orkar med sina uppdrag.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten E-post carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".