Ökande risk för bröstcancer om du redan haft brösttumör

Kvinnor med ärftlig bröstcancer i det ena bröstet löper sex gånger så stor risk att får cancer i det andra bröstet. Det visar en studie där 204 kvinnor bland annat från Norrbotten har deltagit.

- Jag känner alltid en oro inför ny forskning, säger luleåbon Anita Soini. Hon fick sin diagnor för fem år sedan.
År 2004 fick 181 kvinnor i Norrbotten diagnosen bröstcancer och om man jämför med året innan så har sjukdomen ökat med 20 procent i Norrbotten.
Professor Henrik Grönberg vid Umeå universitet har följt 120 släkten från norrland och han har i dagarna publicerat studien som visar att kvinnor med ärftlig ensidig bröstcancer löper sex gånger så stor risk att drabbas av cancer även i det andra bröstet.

Ärftligt
Mellan fem och tio procent av all bröstcancer anses vara ärftlig. Bland denna är två gener som orsakar sjukdomen identifierade, nämligen BRCA1 och BRCA2. Dessa står för omkring 20 procent av den ärftliga bröstcancern. Grönbergs forskning är fokuserad på de övriga 80 procenten, nämligen den bröstcancer där de bakomliggande generna ännu inte är identifierade.
-Vi visste ändå att den var ärftlig eftersom vi gjort familjeutredningar. Den cancersjuka hade minst tre kvinnor i den nära släkten som insjuknat, berättar han.

Förebyggande
Grönberg fann att dessa kvinnor löpte nära sex gånger så hög risk att drabbas av bröstcancer även i det andra bröstet som befolkningen i stort. Störst risk löpte kvinnor som var under 50 år när de fick sin första cancer - nämligen 40 procents sannolikhet att drabbas inom 15 år.
- Kvinnor i den yngre gruppen bör överväga att i förebyggande syfte operera bort det andra bröstet, emedan kvinnor över 50 år löper mindre risk att drabbas igen eftersom de är närmare klimakteriet, säger Grönlund.
När den kvinnliga produktionen av könshormon avtar minskar risken att drabbas av bröstcancer. För de äldre patienterna kan det därför räcka med regelbunden kontroll eller hormonmedicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".