Pristagarna Anders Öberg till vänster och Lennart Lindström till höger

Prisad för rådigt ingripande

Under tisdagen delade räddningstjänsten i Luleå ut sitt årliga pris till de två Luleåbor som utfört rådiga och modiga räddningsinsatser under 2005. Lennart Lindström var i november inblandad i en trafikolycka på vägen mellan Porsön och Rutvik. Anders Öberg avstyrde en lägenhetsbrand i centrala Luleå i december.

Lennart Lindström krockade i november med en bil som hamnade på sidan och började brinna. Han lyckades med hjälp från andra trafikanter få ut chauffören ur den brinnande bilen. Chauffören klarade sig liksom Lennart med blåmärken och skrapsår.

- Jag känner mig inte direkt som någon hjälte och hoppas att flera hade gjort samma sak, det är ju inte precis som i Hollywood att bilar sprängs som folk kanske tror, kommenterar Lennart Lindström sin utmärkelse.

Tisdagens andra pristagare, Anders Öberg som är brevbärare till yrket upptäckte en brand i en fastighet i centrala Luleå en morgon i december. Anders lyckades väcka de boende i fastigheten och branden kunde sedermera släckas.

Luleå räddningstjänst har sedan 2003 delat ut priset till en eller flera personer som visat mod utöver det vanliga i kritiska situationer. Räddningschefen i Luleå och prisutdelare, Patrik Bylin menar att det är enormt viktigt att allmänheten vågar rycka in i situationer som exempelvis Lennart Lindströms trafikolycka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".