Rekordmånga ratar bio

Kön till biograferna blir bara kortare och kortare. I Norrbotten var det 22 procent färre personer i biosalongerna under förra året jämfört med 2004.

I hela landet minskade biobesökarna rekordmycket under förra året - med tolv procent, visar ny statistik från Svenska Filminstitutet. Och i Norrbotten är minskningen ännu mer dramatisk. I Kiruna till exempel stannade en fjärdedel av biobesökarna hemma jämfört med 2004.

- I pengar spelade vi in en halv miljon kronor mindre. Det är klart att det är kännbart, säger Sören Häggroth som är ansvarig för bion i Kiruna.

Det är publiken mellan 15 och 25 år som sviker.

- Jag har förståelse för det. De ser istället film på dvd, internet och på tv finns det ett mycket större filmutbud än förr. När jag var ung fanns det bara bio, säger Sören Häggroth.

Folket i Haparanda la ner minst pengar på biofilm förra året - bara 17 kronor var. Det betyder att bara var femte person gick på bio någon gång under året.

Just nu är det filmfestival i Kiruna och Mats Kejonen som är producent för Arctic Light Filmfestival är inte förvånad att fler och fler nobbar bion.

- Jag tror att det största skälet är de höjda biljettpriserna. Nu kan man till och med se filmer som kostar 110-120 kronor. Då kan man lika gärna vänta och köpa filmen på dvd till samma pris - då äger man ju filmen också. Bioindustrin har grävt sin egen grav, säger Mats Kejonen.

Bion i Kiruna går inte med förlust än så länge. Men Sören Häggroth säger att nu är det dags att tänka nytt.

- Det är ingen idé att sitta och vänta på att biopubliken ska återvända.

Så; Finalen i Medodifestivalen kommer att köras på bioduken liksom stora sportevenemang. Och Sören Häggroth har köpt in ett Playstation - så planen är att de unga snart sitter i biosalongen igen - men då bakom tv-spelskontroller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".