Rullstolsbunden Gällivarebo förlorar stöd

Kammarrätten har beslutat att ta ifrån den rullstolsburne Gällivarebon Kjell Johansson rätten till LSS, lagen om stöd och service. ”Till och med djuren har det bättre som tar sig ut”, säger Kjell Johansson.

LSS är en rättighetslag som ska garantera att personer med omfattande funktionshinder får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att dom kan påverka vilket stöd och vilken service de får.

Kjell Johansson har fått två hjärnblödningar och sitter idag i rullstol. Trots att han har ett stort behov av hjälp så avslog Gällivare kommun, för ett år sedan, Kjell Johanssons ansökan om hjälp enligt om LSS. Ärendet överklagades till länsrätten som i maj 2005 gav Kjell Johansson rätt.

Men lyckan han bli kortvarig. Gällivare kommun var snabb att lämna in en överklagan till kammarrätten.

– Den här lagen kostar kommunerna en hel del men den har tillkommit för att säkerhetsställa att de handikappade själv får bestämma över sina liv, säger Stefan Käll, juridisk ombudsman.

Kammarrätten har nu fråntagit Kjell Johansson rätten till LSS. I domen står det att orsaken är att han inte har ett så stort funktionshinder att det kan förorsaka betydande svårigheter i det dagliga livet.

– Domen bevisar att kommunen gjorde rätt i sin tidigare bedömning, säger Gällivares socialchef Kirsten Hellman Pettersson som tillägger till att det är tråkigt att en av brukare är missnöjd

Men den juridisk ombudsman Stefan Käll och funktionshindrade Kjell Johansson kommer att ta saken vidare till regeringsrätten.

– Vi har fått rätt i föregående instans och därför har vi stor tro att regeringsrätten slutligen avgör målet till vår fördel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".