Kurt Hofgren, länsordförande i HSO. Foto: Niklas Jälén

Fler jobb till handikappade

Nu ska det bli fler jobb för handikappade i Norrbotten. Arbetsförmedlingen har fått extra pengar och det kan bli EU-stöd till särskilda kooperativ.

De här satsningar glädjer Kurt Hofgren, som är ordförande för handikappföreningarnas samorganisation HSO i Norrbotten.

- Jag tycker att det är på rätt väg. Det räcker inte för att få ut våra medlemmar till jobb men med gemensamma krafter kan vi kanske göra så att vi når ännu längre, säger han.

Nu ska arbetsförmedlingarna satsa på något som kallas för utvecklings- och trygghetsanställningar och det kan ge ett 60-tal jobb. Förmedlingarna ska också ragga jobb hos arbetsgivarna. Men det finns en rädsla hos arbetsgivare att det blir extra kostnader och problem vid nyanställningar och även handikappade kan vara rädda för att ta ett jobb ute på arbetsmarknaden, säger Kurt Hofgren.

Inom länets handikapprörelse arbetar man för att få fler jobb till handikappade, till exempel som patientvägledare eller lots vid vårdinrättningar. Man hoppas också på EU-stöd för kooperativ.

- Det handlar om sociala företag eller kooperativ, där människor anställs för arbete med till exempel rehabilitering eller stöd åt sina medmänniskor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".