Få Lex Maria anmälningar i norra Sverige

Det är få Lex Maria-ärenden som anmäls till Socialstyrelsen från hälso och sjukvården i den norra regionen. Det säger Tomas Tegenfeldt, enhetschef vid socialstyrelsen i Umeå. Förra året anmäldes 109 Lex Maria-ärenden och det är för få, enligt Tomas Tegenfeldt som tror att mörkertalet är stort.

För att få hälso- och sjukvården att anmäla fler händelser och på så sätt öka patientsäkerheten har Socialstyrelsen bland annat föreslagit att ärenden inte ska gå vidare till HSAN, hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd, om sjukvården själv rapporterar fel och brister till vårdgivaren inom sju dagar.

Med det nya förslaget som överlämnats till regeringen vill Socialstyrelsen flytta fokus från enskilda yrkesutövares misstag till systemfel och brister i organisationen.

Av inkomna ärenden till Socialstyrelsens Umeå enhet så kom det in totalt 109 lex Maria- ärenden förra året och det är 20 färre ärenden än året före. Flest anmälningar kom från sjukhusvården, 47 ärenden och från särskilt boende, 22 och primärvården 15 ärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".