LKAB-gymnasiet lockar allt fler sökande

Att det går bra för LKAB märks nu hos de unga i Malmfälten. Inget annat av gymnasieprogrammen är i närheten av att locka lika många sökande som LKAB-gymnasiet.

Det är rekord i antal sökande till ett program och det kommer att krävas mycket höga betyg för att komma in på LKAB-gymnasiet.

- Efter utbildningen kan jag få jobb i Kiruna. Jag tycker om att bo här och vill inte flytta för att få jobb, säger Gustav Raattamaa som är en av de som sökt utbildningen som startar i Kiruna till hösten.

Ungefär var sjätte niondeklassare i Kiruna har sökt utbildningen. Det är 68 sökande till 16 platser. Man kan se att samhällsprogrammet har tagit stryk. Dit sökte bara 22 personer, mindre än hälften jämfört med förra året.

I Gällivare körs LKAB-utbildningen på Välkommaskolan i Malmberget för andra året. I år lockar den tre gånger så många sökande jämfört med förra året. Över 50 personer vill åt någon av de tio platserna. Ungefär en fjärdedel av de som har sökt är tjejer.

Mats Pettersson som är personaldirektör på LKAB hade inte väntat sig så här stort intresse och blev överraskad när han fick ansökningssiffrorna.

- Det känns som när Lina Andersson vinner OS-guld ungefär, adrenalinet pumpar. Vi tolkar det här som att det finns en tro på framtiden i Kiruna och Malmberget, i LKAB och den typen av arbetsuppgifter som vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".