Smutsiga toaletter på skolorna

Smutsiga toaletter och mögliga duschar är barnens vardag, det visar nu en undersökning gjord från barnombudsmannen. På Björkskataskolan i Luleå håller sig eleverna hellre hela dagen än att behöva använda skolans toaletter.

I rapporten har 800 elever svarat på hur man har det i skolan. Resultaten visar att fyra av fem elever aldrig får vara i fred på skolans toaletter och en fjärdedel av flickorna håller sig hela dagen. Eleverna på Björkskataskolan i Luleå säger att det beror på att det är äckligt och smutsigt men de anställda på skolan har en annan förklaring.

- Eleverna vill inte gå på toaletterna som ligger i korridorerna, dom vill ha dom mer avskiljt, säger Gunilla Höljman, lärare på Björkskataskolan.

Höljman menar att det är svårt för skolan att kunna tillgodose de önskemålen. Skolan är inte så stor och några avskilda toaletter finns redan.

- Det handlar nog mer om att vi måste informera eleverna.

Heller inte städerskorna är enig i elevernas beskrivning. Toaletterna har högsta prioritet och städas dagligen.

- Eleverna är rädda att bli instängda, andra elever kan skjuta bänkar och bord framför dörrarna, säger Ann- Britt Luthsröm, städerska på Björkskataskolan.

Rapporten visar vidare att stökiga matsalar gör att ungdomarna hoppar över lunchen, och mögliga duschar gör att eleverna inte duschar efter gymnastiken. Barnombudsman Lena Nyberg menar nu att elever och vuxna måste bli bättre på att samarbeta för en bättre arbetsmiljön.