Jättevinst för LKAB

Det går väldigt bra för gruvbolaget LKAB för närvarande.

På onsdagen presenterades bokslutet för 2005 och vinsten blev närmare sex och en halv miljarder kronor.

Orsaken är till stor del den stora efterfrågan som finns i världen på råmalm på grund av att Kinas och Indiens ekonomier växer.

LKAB:s produktion har ökat och spås öka ytterligare i år till 23,6 miljarder ton.

- Förutom produktionsökningen så har vi också drivit stora projekt för framtiden, säger en nöjd Martin Ivert, vd för LKAB.

Redan i början av nästa år kommer LKAB att ta beslut om ny huvudnivå i gruvan i Kiruna.

Samtidigt är det ännu osäkert vad som händer med prisnivån på LKAB:s järnmalmsprodukter och pellets i år - förra året kunde företaget ta ut prisökningar på 80 procent. Årets förhandlingar mellan de stora australiensiska och brasilianska malmjättarna och japanska stålverk är ännu inte avslutade och därmed är världsmarknadspriset ännu inte satt.

Det har talats om prisökning på råmalm på 15-20 procent, men Kina - som idag världens överlägset största järnmalmsimportör - har inför årets förhandlingar velat ha ett ord i laget och därmed öka sitt inflytande. LKAB är i dagsläget försiktig i sina analyser av eventuella prisökningar

- Jag är övertygad om att priserna kommer att svänga en del men vi är ganska komfortabla med dagens prisnivåer, säger Martin Ivert.