Diamantjakten har tagit fart

Gruvindustrin går på högvarv i Norrbotten. Och i skymundan pågår jakten på riktigt ädla stenar. I Lannavaara har sökandet efter brytvärd diamant kommit långt.

Torbjörn Lindwall som är diamantslipare i Lannavaara håller kontakt med gruvbolaget som under ett par år har letat igenom stora områden runt byn.

- De kom sommaren 2004 och tog markprover. De var väldigt tydliga med att om de inte hittade något skulle de inte komma tillbaka och inte söka mer i Sverige, säger Torbjörn Lindwall. Men det finska gruvbolaget Illmari kom tillbaka i somars och tog fler och mer noggranna prover. Och de planerar att komma tillbaka i år också.

- Det skulle betyda mycket för hela Sverige om de startar en brytning. Diamant är en bristvara både inom indistrin och i smyckesbranschen. En diamantgruva ger mycket stora vinster. I Norrbotten har diamantjakten satt fart också i Kalix och Piteå.

- Men hittills har ingen inom EU hittat så pass mycket diamant att det är värt att bryta, enligt bergmästare Jan-Olof Hedström på Bergsstaten. Torbjörn Lindvall berättar att det första svenska diamantfyndet gjordes i Lannavaara för 10 år sen.

- Man vågar knappt tänka på vad som skulle hända i Lannavaara om vi efter nästa sommar får veta att det finns brytvärd diamant. Men det skulle helt klart betyda många arbetstillfällen, säger Torbjörn Lindwall.