Kärv ekonomi i Arjeplog

Att det svänger fort i ekonomin har Arjeplogs kommun fått erfara. Efter förra året hade kommunen ett plus på 13 miljoner. I år ser det besvärligare ut, redan nu har kommunen fått ta till besparingar på 1,5 miljoner för att klara årets budget.

- Det är en felräkning av befolkningsmängden som gjort att budgeten får revideras. Men vi kommer att klara det utan nedskärningar i verksamheten, säger kommunalrådet Bengt Urban Fransson (s).

Att förra året blev så pass bra ekonomiskt beror på att socialtjänsten inte behövde använda så mycket pengar på placeringar på behandlingshem och liknande. I år har man budgeterat för att det kommer att dyka upp den typen av placeringar.

- Om vi skulle klara oss från de kostnaderna även i år så kommer även årets budget att bli bra, säger Bengt Urban Fransson.

Att det trots allt skiljer så mycket i årets budget på ett beräknat överskott på 1,8 miljoner med förra årets överskott på 13 miljoner har flera förklaringar.

- Löneökningarna och befolkningsminskningen är dom stora posterna, dessutom har vi lagt en ganska offensiv budget för det här året, säger Bengt Urban Fransson.