Stor lavinfara i fjällen

På några platser i Norrbottensfjällen är risken för laviner ovanligt stor samtidigt som sportlovsfirare invaderar skidanläggningarna. ”Vi förbereder oss för det värsta”, säger lavinexpert Stefan Mårtensson till TT.

Det ojämna vädret med omväxlande snö och regn har gjort fjällvärlden osäker eftersom snön lägger sig i skikt med skare mellan de olika lagren.

I Riksgränsen och Björkliden har fjällräddningen uppgraderat lavinrisken till en fyra på den femgradiga skalan.

– En fyra är mycket ovanligt och det enda som gäller är att bara åka i pistade backar. Om man åker utanför kommer man garanterat att utlösa en lavin, säger Stefan Mårtensson som ansvarar för lavinsäkerheten i Abisko Nuolja där det på måndagen var graderat till en trea på lavinskalan.

Under några dagar har lavinexperter sprängt snömassor i lavinområdena för att minska risken men fortfarande är det mycket farligt att bege sig ut i opistad terräng i vissa områden.

– Man ska veta att varningarna gäller bara inom skidområdet och det kan vara ännu mer riskfyllt utanför kontrollerad terräng, säger Stefan Mårtensson.

Under några dagar har vädret i stora delar av fjällen varit kallt och soligt, det vill säga perfekt skidväder. Det i kombination med att vissa delar av landet har sportlov gör att experterna befarar det värsta.

I Abisko har beredskapen höjts. Flera lavinexperter jobbar hårt med att hitta och oskadliggöra riskområden inför turistinvasionen.

– Vi är hyfsat nervösa och diskuterar hur vi ska hantera riskerna nu till helgen när det kommer mycket folk. Vi vet ju att många åker utanför skidområden trots lavinvarningar, säger Stefan Mårtensson.

Hittills i år har inga allvarliga lavinolyckor inträffat i Sverige.