Sjukvårdspartiet ställer upp i riksdagsvalet

Det är nu klart att sjukvårdspartiet ställer upp i riksdagsvalet. Igår gick tiden ut för att registrera partiet hos Valmyndigheten och trots att man inte registrerat sig, vilket inte är nödvändigt, så deltar partiet i valet. Det säger distriksordföranden för Norrbottens sjukvårdsparti, Kenneth Backgård.

På tisdagen gick tiden ut för att registrera partiet hos Valmyndigheten och trots att man inte registrerat sig, vilket inte är nödvändigt, så deltar partiet i valet. Det säger distriksordföranden Kenneth Backgård i Boden.

- Besluten i riksdagen påverkar oss i Norrbotten, inte minst när det gäller sjukvården, säger han.

De sju länsvisa sjukvårdspartier som finns i landet ska gemensamt gå ut under namnet Sjukvårdspartiet i höstens riksdagsval och det är inte bara sjukvårdsfrågor, som det ska handla om.

- Det handlar om alla förekommande frågor, alltifrån försvaret och biståndet till skattepolitiken, säger Kennet Backgård.

För att komma in i riksdagen behöver partiet drygt 240 000 röster i landet eller fyra procent, eller 15 000 röster eller 12 procent i enbart Norrbotten.

- Det är den svåraste vägen att komma in i riksdagen via fyraprocentsspärren, men med tur kan vi komma in där. För det behöver vi lika många röster till som vi hade i förra valet till landstingen, det vill säga vi behöver öka från 120 000 till drygt 240 000 röster. Men det kan också vara möjligt om vi får fler än 12 procent av rösterna i Norrbotten. Det kan jämföras med 23.1 procent i senaste landstingsvalet i Norrbotten, så det finns en god chans, säger Kenneth Backgård.