Unikt nyhetssamarbete i norra Europa

Euroarctic.com är en webbaserad nyhetstjänst med nyheter från hela nordkalottsområdet och de arktiska delarna av Ryssland. Nyhetstjänsten drivs gemensamt av SR, NRK och TV Murmansk med stöd av EU och det norska Barentssekretariatet.

Euroarctic-samarbetet har stöd för tre år men tanken är att nyhetstjänsten ska leva kvar efter att projekttiden går ut, säger Sveriges Radios Stig-Arne Nordström, som har jobbat med Euroarctic tillsammans med en rysk och en norsk kollega.

– Som jag ser det är det här ett folkbildningsprojekt i första hand där vår uppgift är att berätta för varandra i de olika länderna om vad som faktiskt sker i vardagslivet.

– I förlängningen så hoppas jag att många fördomar och missuppfattningar om varandra försvinner, säger Stig-Arne Nordström.

Än så länge har finska YLE valt att stå utanför projektet, men intresse finns att vara med i ett senare skede, säger Stig-Arne Nordström.

– De har varit med i samtalen före, de har varit med på våra möten, och de är klart intresserade att hoppa in när vi har kommit igång, säger Stig-Arne Nordström.

Jon Hedström, SR Norrbotten
jon.hedstrom@sr.se