Malmberget måste utrymmas snabbare

Arbetet med att lösa in hus och flytta hus och människor från Malmberget måste snabbas på. Det säger kommunalrådet Tommy Nyström (s) efter det senaste starka skalvet från gruvan i Malmberget.

På tisdagen begärde Tommy Nyström ett extrainsatt möte med näringsminister Thomas Östros och hans Malmfältsgrupp för att ta upp frågan.

– Det känns som att det kommer att gå fortare än vi trott här i Malmberget. Och det känns som att vi bara står och väntar, vi vet inte när vi får möjlighet att börja flytta ner befolkning och fastigheter åt Gällivarehållet.

Tommy Nyström vill nu skynda på beslutet om var nya villaområden ska ligga. Han hoppas också att LKAB kan snabba på med inlösen av hus. Och han vill snabbt få bort avtalet med staten om att det är förbjudet att bygga nya lägenheter eftersom kommunen tidigare fått bidrag för att riva lägenheter.

– Vi har ett tryck från folket som börjar kännas besvärande. Jag är rädd för att det kommer en stor överraskning snart, där många kommer att kräva en snabb inflyttning mot Gällivare.

Hur känns det att det har varit två kraftiga skalv ganska nära inpå varandra?
– Jag har förtroende för LKAB:s säkerhetsarbete. Men det här är inte normalt. Man börjar ju fundera på vad som egentligen försiggår under jord. Och självklar blir medborgarna mycket oroade, säger Tommy Nyström.