Just nu

Luleå Hockey mot prostitution

Vid hemmamatchen på lördag den 4 mars medverkar Luleå Hockey i den informationskampanj som drivs av länsstyrelsen mot prostitution och handel med kvinnor och flickor i Barentsregionen. ”Som de förebilder vi vill vara, inte minst gentemot ungdomar, är det viktigt att visa att vi tar avstånd från prostitution och människohandel”, säger Luleå Hockeys klubbdirektör Hans Chrunak.

En diskussionen om prostitution och människohandel har blossat upp inför fotbolls-VM i Tyskland.

– Inte minst ifrågasätts det svaga intresset från idrottsrörelserna att ta ställning mot sexhandeln i värdnationen Tyskland. Prostitution och handel med människor för sexuella ändamål i samband med fotbolls-VM är, enligt vad Riksidrottsförbundet har uttryckt i media, ingen idrottsfråga, säger Irina Enbuska, koordinator för länsstyrelsens projekt mot prostitution och handel med kvinnor och flickor i Barentsregionen.

Luleå Hockey anser att idrotten har skyldighet att behandla frågan på samma sätt som idrotten medvetet bedriver ett arbete med jämställdhet, attityd- samt alkohol- och drogfrågor.

– Efter ett möte med länsstyrelsens projekt mot kvinnohandel tvekade inte vi inom Luleå Hockey att visa vår ståndpunkt i frågan. Denna uppfattning vill vi även dela med oss av till publik och spelare vid den sista gruppspelsmatchen den 4 mars när vi möter Timrå, säger Hans Chrunak.

– Vi måste visa vad vi tycker och inte bara skyla över problematiken. Idrottsrörelsen har en normbildande funktion där bland annat barn och ungdomar skall ha rätt att möta attityder som gör dem till trygga individer. För vissa kanske idrotten är det enda forumet där man får lära sig rätt och fel och därför är det viktigt att visa var vi står, anser klubbdirektören i Luleå Hockey.

– Projektet mot prostitution och handel med kvinnor och flickor i Barentsregionen välkomnar varmt klubbens ställningstagande, säger Irina Enbuska.