Ivert tveksam till lägre pension

Som vi har berättat kommer LKAB:s vd Martin Ivert att kosta det statliga företaget runt 80 miljoner kronor för de sex år han kommer att jobba. Det har hänt efter liknande avslöjanden att chefer frivilligt sänker sina avtal. Men Martin Ivert är tveksam till att sänka sin pension frivilligt.

- Det har jag inte hunnit reflektera över. Men avtal är avtal och löften är löften. Jag fick ett erbjudande och tog jobbet utifrån de villkoren och förutsättningarna. 

Men efter Sveriges Radios avslöjande om Martin Iverts höga pension har regeringen och LKAB:s styrelse meddelat att Martin Iverts pension bör omförhandlas.

Enligt Sven-Erik Söder, statssekreterare på näringsdepartementet är det de stora summorna i Iverts pensionsavtal, där han får minst 50 procent av lönen livet ut, som gör att avtalet måste omförhandlas.

– Jag har inga kommentarer, jag fick reda på det nu. Vi är två parter som ska titta på avtalet och jag tänker inte förhandla i media, säger Martin Ivert.

Han är förvånad över den debatt hans pensionsavtal vållat.

– Det känns orättvist. Jag fick ett erbjudande om villkor som jag godtog, och sen har vi gjort ett bra jobb tillsammans i företaget.

Vad tror du att det beror på att det rör upp känslor?

– Ja, det blir ju många stora summor när man buntar ihop pengarna på det här sättet, säger Martin Ivert. 

Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan, är skarpt kritisk till den höga VD-pensionen som han anser ligger alldeles för långt ifrån gruvarbetarnas lön och pension. Efter kritiken har Martin Ivert bestämt möte med de fackliga företrädarna på LKAB.

– Vi ska sätta oss ner och se till så att vi förstår varandra.

Vad ska du säga för att de ska förstå?

– Det vill jag inte föregripa.