Ljud ska locka köpare till dörrar

I helgen presenterar piteföretaget Polardörren en helt nydesignad dörrkollektion som man visar på Hus och Villamässan i Malmö. Den nya dörrkollektionen är framtagen av den italienska designer Giulo Vinaccia som bland annat arbetat med Ferrari. För att locka kunder att titta på dörrarna tar Polardörren också hjälp av ljud vid sin visning.

I Polardörrens nya kollektion av designade dörrar finns bland annat motiv av älgar och kycklingar på insidan av dörrarna.

- Tanken är att ytterdörren ska vara ett smycke i hemmet, säger polardörrens VD, Beatrice Hendrikssson.

Idag byter folk ytterdörr ungefär vart tjugonde år, men i takt med att vi blir allt mer intresserade av inredning och design så kanske man kommer att byta dörr oftare, hoppas Hendriksson. Många hem har inte heller en traditionell hall längre och då vill man att dörren ska passa in i inredningsstilen.

Polardörren tillverkar sina dörrar i Öjebyn utanför Piteå och har med sina tjugo anställda en omsättning på cirka 21 miljoner kronor per år. Det är inte första gången företaget har tagit hjälp av en designer för att ta fram nya modeller. Första försöket gjordes redan för tre år sedan och de modellerna har sålt bra, enligt Polardörrens VD.

Nytt för i år är däremot ett butikskoncept som bygger på känsla, syn, hörsel och lukt.

- Vi är ett litet företag i byggvaruhandeln och då är det viktigt att synas, säger företagets vd, Beatrice Hendrikssson.

På helgens mässa presenteras därför butikskonceptet som forskningsinstitutet Interactive Institute i Piteå har skapat där man bland annat tar hjälp av ljud för att locka nya kunder.