Öppnar för underjordstester

Nu kan företag skicka nya produkter för testning både till rymden och underjorden. Företag som på olika sätt jobbar med testverksamhet i Kiruna har börjat samarbeta för att bredda testutbudet, och ta bort fokus från enbart biltester. Till exempel öppnas även underjorden för testverksamhet, LKAB erbjuder nu företag att testa i gruvgångarna.

- Vi gör det för att göra Kiruna känt som en testort, då ska vi ha en bred marknad. Vi ska inte direkt konkurrera med Arvidsjaursområdet utan bygga på de möjligheter vi har här, säger Göran Olovsson som jobbar på LKAB.

När det gäller tester och Kiruna finns marken, luftrummet och rymden. Nu lägger man alltså till gruvan också.

LKABs leverantörer gör redan en del tester av maskiner och material i gruvan, men det handlar bara om saker som har koppling till gruvan.

Nu när andra företag också får chansen kan det handla om i stort sett vilka företag och produkter som helst. Allt från tekniksystem och maskiner till matdelikatesser och plaster.

- I gruvan har vi samma klimat året runt och reglerad fuktighet. På vissa platser är det dammigt och på andra är det mycket drag, säger Göran Olovsson om testmiljön.

Det är också möjligt att testa produkter och material i det extrema tryck som uppstår vid sprängningarna i gruvan.