Låga halter av Kadmium i länets potatis

Länsstyrelsen har låtit undersöka halten av den hälsofarliga tungmetallen kadmium i potatis och matjord från ett urval av länets odlingar. Halten i matjorden är lägst i landet och halten i potatisen ligger i snitt tio gånger under EU:s gränsvärde.
Undersökningen utfördes av Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala i augusti och september 1999. Syftet var dels att kartlägga halten av kadmium i länets potatis, dels att försöka förstå vad som påverkar halten. Den geografiska spridningen av de 35 provplatserna var jämt fördelad över de huvudsakliga jordbruksområdena i Norrbotten, det vill säga södra delarna av Pite och Lule älvadalar samt Tornedalen. På varje provplats togs prover i både jord och potatis. Undersökningen visade också att matjordarna i Norrbotten är bland de suraste i landet och att just surheten är det som mest påverkar halten kadmium i potatisen. I rapporten rekommenderar även SLU att en del jordar bör kalkas så att pH-värdet höjs något.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".